9 lipca tego roku- to dzień, który z pewnością zapamiętamy na długo. Mrągowo bowiem bawić się będzie od rana do Nocy (Mazurskiej i Kabaretowej). Już od rana miasto zostanie opanowane przez miłośników grillowania, a Miasteczko Westernowe Mrongoville, na terenie którego odbędzie się Festiwal, stanie się Polską stolicą BBQ.
Najważniejszym elementem imprezy są zawody, które zostaną przeprowadzone w trzech obowiązkowych konkurencjach. Każda z trzech konkurencji będzie się różniła: czasem przygotowania potraw; rodzajem i liczbą użytych składników. Jeden z produktów będzie obowiązkowy – wybrany przez organizatorów. W jury zasiądą – Pani Otolia Siemieniec, burmistrz Miasta Mrągowa, przedstawiciele donatorów Festiwalu oraz gość specjalny Festiwalu Pan Robert Poliński – Unilever Polska.
Na zwycięzców zawodów czekają atrakcyjne i wartościowe nagrody: luksusowe dodatki do potraw grillowych z całego świata firmy De Care, kosze produktów z firmy Sokołów, eleganckie akcesoria ułatwiające gotowanie i grillowanie firmy Fackelmann, zestawy doskonałych tradycyjnych majonezów firmy Majonezy Kętrzyn oraz designerski grill marki Barbecook,
Widzowie i obserwatorzy będą mogli nauczyć się przyrządzania klasycznych burgerów, a także przygotowania marynaty do mięs na bazie bardzo przez wszystkich lubianej musztardy, jak również marynaty z mrągowskiej maślanki, czy też kultowego sosu barbecue.
Nasi mistrzowie będą uczyć także przyrządzania zarówno popularnych i lubianych dań grillowych, jak również tych mniej popularnych. Opowiedzą jak wybierać i gdzie kupować najlepsze i najświeższe produkty na grilla, podpowiedzą z czym je najlepiej komponować.
Ponadto wszyscy uczestnicy Festiwalu pod okiem fachowców będą mogli nauczyć się prawidłowych technik grillowania i kilku kulinarnych tricków.
Polecamy i zapraszamy!